РАЗПРОСТРАНИ! Ново решение преди 10 минути! Много области удължават ваканцията! Това са

0

Снимка Булфото

На поредно удължаване на ваканцията заради грипа и студа ще се радват учениците у нас. Грипната ваканция за учениците в област Русе, включително в областния град, се удължава до 13 януари включително, съобщиха от областната управа в крайдунавския град. На състояло се днес съвещание на Регионалното оперативно бюро за борба с грипа и острите респираторни заболявания е била отчетена тенденция за повишаване на заболеваемостта в областта, съобщи Пик.

Още два дни ваканция ще имат и учениците от Пловдивска област, съобщи Иванка Киркова началник на Регионалният инспекторат по образованието /РИО/ в Пловдив област. Тя поясни, че удължаването на ваканцията е изпълнение на предписание на Регионалната здравна инспекция /РЗИ/ в Пловдив, изпратена до РИО-Пловдив и кметовете на общини. За неучебни са обявени и дните 12 и 13 януари. Така учениците трябва да се завърнат в класните стаи в понеделник, 16 януари. Д-р Моника Троянчева от РЗИ – Пловдив уточни, че заболеваемостта в областта остава непроменена или 123 на 10 000 души.

Учениците в Бургаско също ще подновят занятията си в понеделник идната седмица. Причината за това е препоръка на РЗИ в морския град, публикувана на страницата на Регионално управление на образованието. Препоръката е разпратена до директорите на учебни заведения. Част от тях вече са се съобразили с нея. По данни на РЗИ заболеваемостта в региона е в предепидемични стойности. През последните два дни те са 71,42 на 10 000 души население. Най-много се разболяват децата от 0 до 4 годишна възраст. Веднага след тях е рисковата група от 15 до 29 години.

Наблюдава се спад на болните при учениците от 5 до 15 годишна възраст и това се дължи на спрените занятия, твърдят от РЗИ. И за учениците в седемте общини на област Силистра първият учебен ден след коледно-новогодишната ваканция ще е 16 януари. 2 и 13 януари ще бъдат неучебни и в община Шумен. Още два дни, до края на седмицата, продължава ваканцията и за учениците в община Димитровград, съобщи кметът Иво Димов.

12 и 13 януари ще бъдат неработни също за учителите и помощния персонал в учебните заведения, уточни той. Удължена до 13 януари, петък, е грипната ваканция в Ямболска област. Решението е взето от Регионалната комисия за борба с грипа и острите респираторни заболявания. Ваканцията за учениците в община Перник е увеличена с още два дни, съобщиха от образователния инспекторат. Така учащите, които трябваше по последната разпоредба да са в час от четвъртък – 12 януари, ще останат по домовете си до края на седмицата. Учебният процес ще бъде възстановен на 16 януари.

Share.