Foreign Policy: Клинтън ще „скочи” на Русия, ако спечели изборите

0

 

 

Ако Хилъри Клинтън спечели президентските избори в САЩ, тя ще заеме значително по-остра позиция по отношение на Русия спрямо конкурента си Доналд Тръмп и настоящия президент Барак Обама. И първата „арена на този сблъсък” ще бъде войната в Сирия. Това става ясно от материал, публикуван в американското списание Foreign Policy, предаде „РИА Новости”, цитирани от inews.bg.

„Агресивният подход на Клинтън по отношение на Москва, според който на Владимир Путин не трябва да се има доверие, а срещу действията му трябва да се отговаря единствено със сила, остро контрастира с услужливата позиция на Тръмп. И този неин подход ще бъде свързан с много по-конфронтационна политика в Сирия, ако бъде избрана. Всичко ясно показва, че там, а и не само там, тя ще се опита да дръпне юздите на руската мечка”, пише списанието.

От Foreign Policy припомнят, че още преди да напусне поста на държавен секретар на САЩ през 2013 г., Хилъри Клинтън е изпратила писмо на Обама, в което отбелязва, че т.нар. „презареждане” на отношенията с Москва не се е получило. И в тази връзка тя призовава президента да поеме нов и по-твърд курс на политика срещу Русия. „Ще се убедите, че с неотстъпчивите си действия тя ще ни попречи да преследваме нашите интереси и да водим своята политика. Путин разбира само от езика на силата и решителността”, пише тогава Клинтън. Изданието припомня как тогава тя е успяла да убеди Обама да отмени насрочения за септември същата година форум в Москва. Но като цяло американският президент е отклонил призива й да се държи по-твърдо с Москва.

Изданието припомня, че още в онзи момент ситуацията в Сирия вече се е превръщала в новия „тектоничен разлом” в отношенията на САЩ и Русия. И днес, в рамките на предизборната си кампания, Клинтън се дистанцира все по-силно от неуспехите на външната политика на Обама, като в същото време се опитва да балансира чрез собствените си постижения от времето, когато заема поста на държавния секретар.

През октомври м.г., по време на предварителните избори, Хилъри Клинтън отбелязва, че за САЩ е много важно да покажат ясно на Путин, че за него е неприемливо да действа в Сирия и да създава там още по-голям хаос, заставайки на страната на Асад и бомбардирайки. А освен това се обявява и за създаването на зона без полети в сирийското небе. Попитана по-късно дали тази нейна позиция означава, че тя е готова да сваля сирийски и руски самолети, Клинтън обаче  отговаря, че до такъв момент едва ли ще се стигне.

В същото време обаче, отбелязва Foreign Policy, Москва възприема подобни думи като доказателства за това, че Клинтън е готова да влезе във военен конфликт с Русия. А паралелно и много политици от Републиканската партия разчитат точно това в изявленията й. Според по-скептично настроените анализатори смятат, че подобна политика на САЩ ще доведе до още по-усложнена ситуация в Сирия. „Ако вие възнамерявате да кажете на Русия „Ние ще ви свалим”, Путин едва ли ще отговори на това ”Тогава спирам полетите”, казва пред списанието експертът по Русия Стивън Коен.

В материала на Foreign Policy се отбелязва още, че към момента нито Хилъри Клинтън, нито Доналд Тръмп, не са споменавали подробности как точно биха изграждали отношенията си с Москва, ако бъдат избрани. Но по отношение на съвместните опити на САЩ и Русия ситуацията в Сирия да се успокои и да се достигне мир, Клинтън остава „цинична”. И според думите й всичко зависи от това дали Путин ще реши, че е дошло времето сирийският конфликт да влезе в „период, когато възможното начало на политическите дискусии вече ще бъде възможно”.

Следете В интернет 

Бъдете с нас навсякъде и през вашия мобилен телефон!

Share.