Скандал разтресе Аграрния вуз в Пловдив! Декан дава по 50 лева на ръка, ако доведеш студент!

0

По 50 лева премия, ако запишат редовен студент в Аграрния университет в Пловдив, ще получат преподаватели, служители или настоящи студенти във вуза. Горещата оферта е разпратена по имейлите на преподавателите, като се обяснява, че „отново са осигурени средства от анонимен спонсор за награда”.Автор на писмото е деканът на Факултета по лозаро-градинарство доц. Красимир Михов, който е разпространил мейла, използвайки електронен адрес на компанията „Биосет”. Като се извинява, че безпокои колегите си по време на отпуск, той ги информира за хода на кандидатстудентската кампания, уточнява marica.bg.

„Както вече многократно ставаше дума, ситуацията през настоящата година е драматична”, пише в писмото и се обяснява, че по тази причина приемът на документи ще продължи без прекъсване чак до края на октомври. 

Доц. Михов призовава всички колеги да потърсят сред близки и познати хора в подходяща възраст, да ги агитират да подадат документи за специалностите във факултета – лозаро-градинарство, хидромeлиорации и декоративно градинарство, като и лично ги придружат до комисията. След записването лобистите трябва да предадат трите имена на новия първокурсник и неговото ЕГН в деканата.

„Това е единственият начин да персонифицираме приноса на всеки и съответно да бъде поощрен за положените усилия”, пише доц. Михов. Оставил е и мобилния си телефон, като уточнява, че е на разположение по всяко време да съдейства административно и процедурно.

От мейла става ясно, че към момента във факултета са се записали само 67 редовни студенти, а бройките са 204. Това е по-малко от една трета, а в целия университет потвърдилите, че ще станат първокурсници, са под  50% от одобрения прием, направи сметка доц. Ангел Иванов, който е и общински съветник. Той е възмутен от писмото и след като го получил на електронната си поща, се консултирал с юрист доколко такава практика е законна.

„Недопустимо е по този начин да се ползват лични данни на младежите. Няма анонимни спонсори и дарители освен на касичките за жълти стотинки. Въпреки това някои колеги вече се възползваха от възможността. Аз всяка година лобирам поне за 3-4 първокурсници, но няма да се наредя на опашка за по 50 лева на глава”, категоричен е преподавателят.

Още по-миналата година той поставил въпроса на Факултетен съвет, като открито заявил, че е прекрачена границата на закона и на морала. Въпреки това починът е вкаран в действие и това лято. 

Доц. Иванов добави, че тенденцията студентите да намаляват не е нова и посочи, че миналата година е имало 18 празни потока във вуза без нито един записан студент – 1 в 3. курс, 7-8 при второкурсниците и около 10 в 1. курс. Това ще се отрази финансово на висшето училище, а кампанията очевидно не се води правилно, смята доц. Иванов. Той даде пример с изнесените кандидатстудентски изпити, за които се харчат пари, а на тях идват по 10 кандидати.
 

Share.