Ислямска държава изобрети нова гнусна гавра с язидите

0

„Ислямска държава“ обучава за атентатори самоубийци над 1400 тийнейджъри от малцинството на язидите, които джихадистите отвличат от август 2014 г., когато поеха контрола над областта Синджар в Северозападен Ирак. Това предаде ТАСС, като цитира шефът на иракското Бюро по въпросите на йезидите Хюсеин Каиди. Според него ИД държат в плен 3777 души от язидската общност, главно жени и деца.  

Кои са язидите?

Съществуването на тази малка кюрдска етно-религиозна общност днес е под заплаха, след като хиляди язиди бяха принудени да напуснат земята на предците си поради офанзивата на сунитите джихадисти, които ги смятат за поклонници на дявола. 

Най-голямата част от язидската общност се намира в Ирак (между 100 000 и 600 000 души според различните оценки). В Ирак язидите са съсредоточени основно в северната част на страната. Няколко хиляди язиди живеят в Сирия, Турция, Армения и Грузия. Те са в голяма степен бедни селяни и пастири.

Язидите имат също така големи общности зад граница. В Германия има около 40 000 язиди, обяснява БТА. 

Религията на язидите се е зародила в Месопотамия преди повече от 4000 години. Вярата им е основана на зороастризма, в който са въвели някои елементи от исляма и от християнството. Те се молят на Бог по посока на Слънцето и почитат седем ангела,  от които най-важният е Мелек Таус или Ангел-паун.

Традицията на язидите забранява бракове извън тяхната общност. Язидите няма правото да ядат марули и да носят сини дрехи. Заради тези забрани и ограничения язидите са възприемани от техните критици като сатанисти. 

Бидейки неарабски и немюсюлмански иракчани язидите са от дълго време едно от най-уязвимите малцинства на Ирак. 
 

Share.