Спешните медици скочиха на Москов!

0

Медици отказват да се обучават в Центъра за спешна помощ в София. Това се посочва в писмо, изпратено до здравния министър Петър Москов. Работещите в системата са против превръщането на центъра в София в Национален център по спешна медицина. Спешните медици са притеснени, че обучението им е нерегулярно, несистемно и хаотично.  

Те алармират, че през последните години продължаващото обучение е предимно предмет на дейността на научното дружество по спешна медицина и се провежда от хабилитирани лица със специалност Спешна медицина. 

Според тях е недопустимо да се обучават спешни медици от извънболничната помощ в отделна структура от спешните медици в болниците. 

„Оказването на спешна медицинска помощ е единен процес и няма как обучителният процес да бъде разделен на две за извънболничната и болничната помощ“, аргументират се медиците. 

Зад тяхното мнение застанаха и пациентските организации “Заедно с теб”. Оттам също приемат за грешка спешните медици да придобиват знания извън университетски болници, от нехабилитирани лица, без специалност Спешна медицина. 

Според „Заедно с теб“ сливането на Центъра за спешна медицинска помощ – София град и София област по никакъв начин не се подобри дейността на спешната помощ. Продължават кадровият дефицит, закъсненията за изпълнения на повикванията, недоволството от пациентите.

Share.