Най-големият производител на лекарства у нас мина в израелски ръце

0

Промяната идва от приключилата глобална сделка, в която световният лидер при генеричните медикаменти „Тева“ (Teva) придоби третия Actavis Generics. В резултат двата завода тук – в Дупница и Троян, вече няма да са част от бившата исландска група, която след поредица от сделки стана американска.“Балканфарма Дупница“ е най-големият завод на групата в Югоизточна Европа и има внушителните за България приходи от 300 млн. лв., а в комбинация с троянското предприятие в производството са заети почти 1700 души, припомня изданието. Купувачът Teva досега нямаше фабрика в България, предаде 24 часа.

Приключването на сделката означава промени и в България – най-вече обединение на екипи, избор на мениджъри и нова обща стратегия. Засега официално подробности няма. По информация на „Капитал“ от няколко източника начело на обединеното дружество ще е досегашният генерален мениджър на Teva за България Николай Хаджидончев.

Преди да приеме поста в израелския фармацевтичен производител, той оглавяваше „Актавис“. В съобщението си за сделката Teva изтъква, че с повече от 1800 лекарства и 16 хил. продукта има търговско присъствие на 80 пазара, като е сред първите три водещи компании на над 40 пазара и е глобален лидер на всички ключови световни пазари, като допълва, че само през следващата година ще пусне 1500 генерични лекарства на световните пазари.
 

Share.