МНОГО ВНИМАВАЙТЕ! Новата ИЗМАМА е БЕЗПОЩАДНА, всички ГЪРМЯТ! Ако ви потърси ОФИЦИАЛНО ЛИЦЕ ОТ…

0

Нов опит за измама, в който се злоупотребява с името на ЧЕЗ, разкриха клиенти на дружеството, съобщиха от пресцентъра на ЧЕЗ България.

Измамници се обадили по телефона на жителка от София, представили се за служители на ЧЕЗ и след кратък разговор, в който показали, че знаят нейния адрес и други лични данни, я уведомили, че синът й е претърпял токов удар. Жената обаче изразила съмнение и те прекратили разговора. 
„Невъзможно е служители на ЧЕЗ да се обаждат с информация за пострадал човек. Очевидно е, че става дума за опит за измама. Използвам случая, за да подчертая, че по никакъв начин, по никакъв повод, служители на ЧЕЗ не събират пари при посещение на абонат. Разплащания се извършват единствено на определените за това места – в пощенските клонове, в касите на „Изи пей“ и „Фаст Пей“, е-Пей и по банков път“, заяви Димчо Станев, директор „Обслужване на клиенти“ в ЧЕЗ България.
От компанията призовават при съмнение за злоупотреби, корупционни практики и други нередности, в които се злоупотребява с името на компанията, да се подават сигнали в МВР. 
Всеки служител на ЧЕЗ е длъжен при поискване да се легитимира със своята служебна карта, която съдържа трите имена, длъжността и снимка. На гърба й има телефонен номер, на който клиентите могат да проверят самоличността на служителя. При отказ да се предостави картата, потребителят има право да поиска съдействие от полицията.

С цел по-голяма сигурност на личните данни и защита от възможни измами компанията съветва клиентите да използват електронна фактура. Тя е по-сигурен, по-удобен и по-защитен вариант на хартиения носител, от който злонамерени лица биха могли да събират лични данни, отбелязват от ЧЕЗ.Пратка с климатик
МВР отчита спад на телефонните измами за първото шестмесечие. Това стана ясно от думите на Георги Несторов от главна дирекция „Национална полиция“ пред БНТ.
Въпреки това през лятото зачестяват измамите с нова схема – приемане на неочаквана пратка с климатик.
Често престъпната схема действа като измамник звъни на потърпевшия, представя се за неговпознат или роднина и му иска назаем пари за освобождаване на колетна пратка с климатици или за капаро за покупка на климатици.

Георги Несторов напомни, че гражданите не трябва да дават личните си данни, когато бъдат поискани от различни държавни институции. 
По думите му полицията си върши работата и измамниците се хващат, важно е  съдът да го направи. 
Вчера Районна прокуратура-Пловдив привлече като обвиняеми поредните заловени телефонни измамници.
„Надяваме се сега пловдивската прокуратура и съд да вземат необходимите мерки, за да получат адекватни наказания лицата и вярвам, че ще бъде така“, каза Нестеров.
Наскоро от Прокуратурата съобщиха, че 8,4 млн. са дадени на телефонни измамници за 4 г. 

Share.