Нещо ОГРОМНО се случва на планетата! КОНТИНЕНТИТЕ СЕ МЕСТЯТ!

0

На 1 януари 2017 координатите на Австралия ще бъдат изместени с 1.8 м на север, което ще компенсира разликата между данните на GPS и действителното положение на континента, който бързо се измества на север. 

Австралиийската платформа, върху която е не само едноименния континент, но и остров Нова Гвинея, поради тектониката на плочите се измества на север. Този дрейф става със скорост от около 7 см на година. През последното столетие това е довело до натрупването на достатъчно забележима грешка, която нарушава точната връзка на координатите в глобалната спътникова навигационна система с реалната земна повърхност, съобщи Business review Australia, цитира офнюз.бг. 

В момента изместването достигна около 1,5 м, което за съвременните системи като GPS може да доведе до предпоставки до инциденти, особено за все повече разпространяващите се безпилотни самолети. Тези аргументи са достатъчни, за да се предприене за първи път за историята официална корекция на положението на континент. От полунощ на 1 януари 2017 г. нейните координати ще бъдат изместени с 1.8 м по на север.

Share.